Volksuniversiteit Den Haag

Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: 19-2114

Cursus wereldfilosofie (De Wijsgerige Jaargang 2019-2020)

Cursus wereldfilosofie (De Wijsgerige Jaargang 2019-2020)
Cursuscode: 19-2114

1. Pioniers van de Wereldfilosofie 
Wanneer is het idee van Wereldfilosofie ontstaan? Over Schopenhauer en zijn fascinatie voor de Upanishaden en het Boeddhisme, over Leibniz en de I TJING, over Hegel en de Wereldgeest en over de Keertijdperken. Het transfilosofische: de kenmerken van het filosofische in de wereldfilosofie.

2. Grote Thema's in de Wereldfilosofie
 
Waar richten de wereldfilosofen zich op? Wat zijn terugkerende thema's in de wereldfilosofie? Wat delen de verschillende tradities en waarin verschillen zij? Zij delen specifiek filosofische thema's en een specifiek filosofische aanpak, maar verschillen enorm in de wijze van bevraging en onderbouwing. Met de nodige voorbeelden uit de Wereldfilosofie.

3. De structuur van de Wereldfilosofie 
Wat is nu de structuur van de wereldfilosofie? We vinden deze door opnieuw te kijken naar het begin van het filosoferen in de behandelde filosofische tradities en de grote lijnen die ontstaan vanuit een systematisch vergelijken. 

4. West van wat? Filosofie Oost, West, Noord en Zuid  
Wat heeft deze kennismaking met de Wereldfilosofie ons opgeleverd? Hoe kijken de Jaargangers terug op de reis? Wat vinden zij nu van belang als ervaren reizigers in de Wereldfilosofie?
Donderdag 11 juni 2020
4 lessen van 2 uur aanvangstijd 14:00 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 99,00
Dhr. drs. P.A.M.W. (Peter) van Hooft
14:00 - 16:00
Locatie: Klokhuis (klik hier voor de adresgegevens)
drs. P.A.M.W. (Peter) van Hooft
drs. P.A.M.W. (Peter) van Hooft
Peter verkreeg zijn Master of Arts in de boeddhistische filosofie aan de Rijksuniversiteit Leiden. Daarna werkte hij als consulent voor vluchtelingen en als docent. Door de jaren heen heeft hij steeds onderzoek verricht naar filosofie en meditatie. Daarbij heeft hij methoden ontwikkeld om hiermee praktisch aan de slag te kunnen. Hiertoe richtte hij in 2000 'aANZet' op: een aanzet geven en gaan van A naar Z. In 2010 begon hij met de Wijsgerige Jaargang, een samenvoeging van jaren ervaring in lesgeven in zeer diverse onderwerpen die allemaal draaiden rond filosofie en meditatie. Hij vertelt graag over deze onderwerpen in verhalende vorm en onderbouwt dit steeds met historisch-wetenschappelijk materiaal en zijn eigen praktijkervaring. Hij werkt klassikaal met beeldpresentaties, omdat het oog ook wat wil en hij verbindt de vele kennis die je zo bij hem opdoet altijd met jouw persoonlijke ervaring. De relatie tussen filosofie, meditatie en persoonlijke groei staat in het middelpunt van zijn aandacht. Zo werkt hij als wijsgerig trainer en coach en organiseert hij kleinschalige klooster-retraites. Zie hiertoe ook zijn website www.anz.nu