Volksuniversiteit Den Haag

Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: 19-2004

Lezingenserie Oost-Europese literatuur - Antisemitisme in Oost-Europa

Lezingenserie Oost-Europese literatuur - Antisemitisme in Oost-Europa
Cursuscode: 19-2004

In 2018 verscheen de door Jan Willem Bos gemaakte Nederlandse vertaling van het oorspronkelijk in 1934 gepubliceerde boek Sinds tweeduizend jaar van de Roemeense schrijver Mihail Sebastian (1907-1945).

In de recensie van het Nexus Instituut wordt het boek als volgt samengevat:
Sinds tweeduizend jaar is een meeslepende kroniek van de tussenoorlogse periode in Roemenië in dagboekvorm, vanuit het perspectief van een naamloze, joodse verteller. We volgen de verteller vanaf 1922, wanneer het sterke antisemitisme aan de Roemeense universiteiten zijn dagelijks leven verstoort. Aangemoedigd door een professor die hij zeer bewonderd maar die ook extreem beladen politieke argumenten in zijn lezingen verwerkt, besluit hij filosofie te laten vallen voor een praktischer vak. Een paar jaar later distantieert hij zich van de antisemitische sfeer, als hij zelf als beginnend architect in een dorp aan de slag moet, ook al voert politieke polarisatie ook daar de boventoon. Hoewel de verteller de situatie positiever inschat dan voorheen, blijft de sfeer grimmig. Dit wordt naar het slot toe weer explicieter, als hij ziet hoe de spanningen aan het begin van de jaren dertig in Roemenië en Europa toenemen.”
(Voor de volledige recensie, klik hier: https://nexus-instituut.nl/review/sinds-tweeduizend-jaar/)

Mira Feticu verzorgt een driedelige lezingenserie over het onderwerp. In de eerste twee lezingen bespreekt zij het boek van Sebastian en in de derde lezing gaat zij in op het antisemitisme (in de literatuur) in Oost-Europa (Roemenië, Hongerije, Bulgarije) en het Westen (Nederland).

Donderdag 11 juni 2020
3 lezingen van 2 uur aanvangstijd 19:30 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 56,00
Mw. dr. M. (Mira) Feticu
19:30 - 21:30
Locatie: Zandvliet Lyceum (klik hier voor de adresgegevens)
dr. M. (Mira) Feticu
dr. M. (Mira) Feticu
Mira Feticu debuteerde in 1993 in Roemenië met een dichtbundel, maar legde zich daarna toe op het schrijven van verhalen. In haar geboorteland werkte ze als radiomaker en publicist. Haar huwelijk bracht Mira Feticu naar Nederland, waar ze na een worsteling met het land en de taal in het Nederlands begon te schrijven. In 2012 verscheen 'Lief kind van mij' en in 2013 kwam 'De ziekte van Kortjakje' uit. In 2015 volgde haar derde Nederlandse boek, 'Tascha. De roof uit de Kunsthal'. In 2019 verschenen 'Al mijn vaders' en 'Picasso’s keerzijde'. Meer info: www.mirafeticu.nl